Selecteer een pagina

In totaal bestaat een volwassen gebit uit 32 tanden. De bovenste en onderste kaakbogen hebben ieder:

– 2 verstandskiezen

– 4 grote kiezen

– 4 kleine kiezen

– 2 hoektanden

– 4 snijtanden.

Vanaf 2 à 3 jaar tot 11 à 12 jaar heeft je kind een melkgebit. Met zo’n 20 tandjes.

Je kind heeft een volledig gebit rond de 17 à 18 jaar, wanneer ook de 4 verstandskiezen zijn doorgebroken. Daarvoor heeft je kind al 28 volgroeide tanden. Soms komen de verstandskiezen pas tijdens het 24e of 25e levensjaar en soms komen ze helemaal niet.

Het wisselen van melktanden.

De meeste kinderen beginnen met wisselen wanneer ze 5 jaar zijn. Al verschilt dit wel per kind. De eerste tanden die komen worden niet gewisseld, maar komen achter het melkgebit. Het zijn de kiezen. Er zijn hierna meestal drie wisselfasen. De eerste begint rond 5 à 6 jaar. De eerste definitieve molaar en de bovenste en onderste snijtanden wisselen in de eerste fase. De tweede fase breekt vervolgens pas na een paar jaar aan. Rond 9 à 10 jaar worden de overgebleven 12 melktanden gewisseld. De tweede wisselfase eindigt rond het 12e à 13e jaar. Twee voorkiezen komen op de plek van de melkmolaren en de melkhoektanden worden vervangen voor hoektanden. Ook breekt achterin het gebit een tweede molaar door. De derde molaar, de verstandskies, komt tijdens de derde wisselfase. Deze fase begint gemiddeld rond de 17 à 18 jaar. Wanneer deze zijn doorgebroken bestaat het volledige gebit uit 32 tanden.

Het doorbreken van de tanden.

Sommige tanden breken ‘scheef’ door. Zoals de eerste definitieve snijtanden in de onderkaak. Dit is niet direct reden tot zorg, omdat het gebit deze zelf corrigeert. Dit houdt de tandarts in de gaten. Vertrouw je het niet helemaal? Dan kan je ook een bezoek brengen aan een orthodontist (zie bijv. www.orthobillet.nl). Het hoofd en kaakbeenderen van je kind is nog niet volgroeid. Maar de doorgebroken tanden zijn wel volgroeid en even groot als die van jou. Deze wanverhouding kan ervoor zorgen dat je kind te grote tanden heeft. Maar wanneer je kind verder groeit, corrigeert dit zichzelf. Tijdens het doorbreken van nieuwe tanden is duimzuigen en het zuigen op een speen, sterk af te raden. Een bezoek aan een logopedist kan hierbij helpen.